utorak, 12. lipnja 2012.

UKRASNI JASTUČIĆI


                                                            

 
       
                                          


    Kada u našem selu kažemo „jastučići s motivima“ uvijek mislimo na ukrasne jastučiće u koje se ugrađuje sunčana čipka-motivi ušlingavanjem ili uheklavanjem. S obzirom da je to najvrjedniji i najcjenjeniji rad u Sikirevcima takvi se jastučići stavljaju za ukras samo u posebnim prilikama. Za Božić, Uskrs, kirvaj na Snježnu Gospu, blagoslov kuća i obavezno tjedan dana prije svatova  kada mlada koja se udaje seli sobu u mladoženjinu kuću. Nekada je bilo dosta i dva ( za svaki krevet po jedan), no danas se seli i po 6 ili 8 komada ovisi o majci koja sprema ruvo za svoju kći. Za dan svatova se posebno naredi soba kako bi uzvanici i svi koji su radoznali išli vidjeti  što je mlada doselila,  kako sve  to izgleda te stvorile materijal za priču. Koja je djevojka imala više ili joj je mater iz bogate kuće ili je vrijedna pa joj je namaknila dok je djevojka bila mala  ili su znale samo  posuditi za te dane od familije pa je kasnije vratila pa tek onda da vidite galame. Svekrva misli da je snajino, a onda poslije „ zlo i naopako“
    Nekada su se mustre išle „fodrukovati“ (nacrtati) kod majstorice koja se time bavila, no mi smo ove radile tako da bi pokazale svoju maštovitost, kreativnost, originalnost i s punim pravom možemo reći da su vrijedni unikati što zbog čipke, a što zbog mustre.
Izloženo je više od 40 jastučića različitih oblika, veličina i svaki je poseban na svoj način i ima svoju priču.


U Sikirevcima , 22.3. 2012.     


   Udruga Sunčana čipka-motivi se predstavila izložbom "Ukrasni jastučići" 17.6. 2012. u Sikirevcima  te smo na taj način predstavile odnosno opravdale početak rada i postojanja udruge.  Kažu da je prvi dojam jako bitan pa smo se zbog toga jako potrudile. Fotografije su objavljene, stoga uživajte!

     


Srdačan pozdrav!
   

Nema komentara:

Objavi komentar