ponedjeljak, 7. listopada 2013.

SUNČANA ČIPKA - MOTIVI KVADRATNOG OBLIKA

Na početku teksta koji pišem stavljam žig kojim obilježavam svoje čipke koje sam osmislila. Naravno da nisam osmislila kvadratni oblik jer je to smislio netko puno pametniji od mene, no stilizacije koje slijede su plod moga rada, mašte, ljubavi prema kulturnoj baštini odnosno prema sunčanoj čipki - motivima.  Kvadratni oblik sunčane čipke - motiva se u Sikirevcima nije uopće radio što mi nije bilo logično budući da rama uz  čiju pomoć se čipka radi samo treba biti simetrična i uokrug narezana parnim brojem zareza i može biti bilo kojeg oblika. Budući da "rušim" strerotipe i da volim inovativni način rada dala sam si truda, nacrtala skicu rame kvadratnog oblika i tako je počela kvadratna priča sunčane čipke u Sikirevcima. Strojno izrađenih (šlinganih ) motiva je bilo, no zašto ne bi bilo i pravih rukom rađenih, pitala sam se svojedobno. 
Na prvoj fotografiji možete vidjeti otarčić koji sam radila za blagoslov hrane za Veliku subotu na koji sam bila posebno ponosna. Šest različitih komada čipke i  šest različitih inspiracija. Zanimljivo je to što kada radim stilizacije koje su plod moje mašte i nakon puno vremena znam kako sam se osjećala i gdje sam sjedila dok sam ih radila. Svaka čipkarica koja radi čipku na ovakav način u nju ugrađuje i dio sebe. Kad su kvadratni oblik sunčane čipke vidjele moje rođakinje i susjede odmah su ju prihvatile i počele same izrađivati. Prvu kvadratnu ramu mi je izradio Mirko Lučić - Katičin, a dalje je radio baća Iva Radanović, a kasnije Ivica Lučić - Katičin.

Jednom prilikom sam bila na radionici sunčane čipke u Donjoj Vrbi te sam tamo saznala kako se kod njih i njihovoj okolici u prošlosti izrađivala sunčana čipka kvadratnih oblika te da još posjeduju nadstolnjake i milja  koja su naslijedile,  kojim to mogu i dokazati.
....evo još nekoliko stilizacija od mnogih ....

Dodaj naslov
Srdačan pozdrav do slijedeći puta!
4 komentara: