ponedjeljak, 7. listopada 2013.

ČIPKANE LEPEZE U LEPOGLAVI

Na 17. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi svake godine od postavljenih izložbi bude jedan dio koji mene očara svojom ljepotom i bogatstvom. Ove godine su to lepeze gospođe Marianne Stang, koje sam promatrala nekoliko puta iznova i svaki puta otkrivala nove prekrasne detalje. Zahvaljujem gospođi Marianni koja je strpljivo i s puno ljubavi izlagala svoju izložbu, te nas lijepo provela kroz stoljeća- lepezama.

Za uvod, prije samih fotografija bih rekla nešto o lepezama. One su statusni simbol i obavezni damski ljetni "rekvizit". U mletačkim novinama iz 18 . stoljeća zabilježeno je da "žene ponekad izvode veća junaštva nego muškarac mačem". Ne tako davno bilo je ne zamislivo da jedna dama ode u kazalište, izložbu, bal ili večeru bez lepeze. Njom se rashlađivala po velikim vrućinama, iza nje je skrivala lice od znatiželjnjih pogleda,štitila od sunca i vjetra. Materijal o kojem je ovisila izrada  lepeze je odavao i status svoje vlasnice. Lice lepeze se izrađivalo od najrazličitijih materijala, pa tako i od čipke. Bogato izrezbarene drške lepezari su pravili od slonovače, zlata, srebra, sedefa,kitove kosti,...različitih veličina. Kroz nekoliko fotografija ću vam pokušati približiti ljepotu i raskoš čipkanih lepeza. Izrađene su od čipke na batiće i čipke na iglu.

                                     Ova je najstarija. Iz 18. stoljeća okolica Venecije...









...u slijedećem nizu obratite pažnju  na  male detalje sunčane čipke, veličine su nokta maloga prsta...






Zahvaljujem gospođi Stang jer je dopustila fotografiranje i na taj omogućila da svi skupa još uživamo prekrasnim lepezama!

Srdačan pozdrav do slijedeći puta!

1 komentar: