četvrtak, 4. listopada 2012.

MINISTARSTVO KULTURE RH: Očitovanje na moguću pogrešku pri upisu kulturnog dobra

Dragi moji ljubitelji kulture, tradicije, baštine.... evo jedne zanimljive priče. Prije mjesec ili dva sunčana čipka motivi je upisana na listu nematerijalne kulturne baštine, i službeno rješenje je dobila Brodsko posavska županija, pa grad Sl. Brod, zatim, Konzervatorski odjel u Sl .Brodu, pa udruga Sikirevački motivi, Sikirevci,...no međutim na stranici Mnistarstva kulture, na popisu nematerijalnih kulturnih dobara  je osvanulo  pod rednim brojem 100. ovako: Umijeće izrade sunčane čipke motiva, Slavonski Brod. Upite o pogrešci koja je namjerna ili ne namjerna sam uputila Općini Sikirevci i tajniku udruge Sikirevački motivi no odgovor nisam dobila pa sam se odlučila tražiti očitovanje od Ministarstva kulture RH.  I danas sam evo dobila odgovor kojim sam zadovoljna jer je ispravan. Evo teksta kojim je potvrđena moja teorija da treba pisati ."Umijeće izrade sunčane čipke  motiva s područja Brodskog posavlja." 

-dopis je stigao 4. 10. 2012. u 14.35 hPoštovana gđo. Šarčević,

zahvaljujemo se na Vašem dopisu poslanom putem e-maila. Također, zahvaljujemo što s interesom pratite naš rad i informacije koje pružamo putem web stranice Ministarstva kulture.
Kao što ste i sami pretpostavili, prilikom upisa ovog nematerijalnog kulturnog dobra (umijeće izrade sunčane čipke motiva) na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH došlo je do pogreške prilikom unosa naziva kulturnog dobra. Naziv će se korigirati u najbržem mogućem roku i uskladiti s nazivom koji je utvrđen rješenjem, i koji glasi- Umijeće izrade sunčane čipke motiva s područja Brodskog Posavlja, za kojeg ste naveli da ste zaprimili.
Ovim putem se zahvaljujemo što ste ukazali na pogrešku u prijepisu podataka na web stranici Ministarstva kulture RH, te Vas pozivamo da i nadalje pratite sve informacije koje donosimo putem našeg portala.

Srdačan pozdrav,

Mladen KuharMladen Kuhar, prof. povijesti i etnolog
stručni suradnik- konzervator
Služba za pokretnu i nematerijalnu kulturnu baštinu
Sektor za zaštitu kulturne baštine
Uprava za zaštitu kulturne baštine
Ministarstvo kulture RH
Runjaninova 2, 10000 Zagreb
tel.:01/ 4866 503
fax.:01/4866 680


Već sam se nekoliko puta uvjerila kako Ministarstvo kulture djeluje u punom smislu riječi. Hvala Ministarsvu  kulture što uvažava mišljenje i nas "malih".  

                               

P.S.- onima koji mi pomažu ovako djelovati.VEEEELIKO HVALA!!!
Samo ispravno djelovati, govoriti istinu i nema greške....

                                                    Srdačan pozdrav do drugi puta!!!
3 komentara: