nedjelja, 15. travnja 2012.

NANDUTI ČIPKA

                           

                           
                                   ....evo još ljepota koje su slične našim motivima ...


Nanduti čipka je usko vezana uz tenerifsku čipku koja je došla iz Španjolske u Paragvaj u 16. stoljeću. Žene koje su na selu radile čipku najčešće su ju izrađivale različitih geometrijskih oblika ili tipične paragvajske uzorke cvijeća poput jasmina ili slično.


Jedna od mnogih legendi koje se odnose na podrijetlo čipke je o paragvajskoj djevojci  čiji se mladić nije pojavio na dan vjenčanja, pa je otišla u potragu za njim kroz šumu. Konačno u mrak, našla je njegovo tijelo, kleknula pored njega i bdjela do jutra. Kada je svanulo vidjela je da mu je tijelo prekriveno svjetlucavim plaštom od paučine. Obećavši kopirati rad malih pauka, otišla je kući i vratila se s iglom i koncem te predano satima radila pokrov od nanduti čipke za svog mladića.

nandu=pauk

( "Paragvaj, zemlja čipke i legendi"-objavio Mango Tree Imports, 26.5.2005.)



...pogledajte još prekrasnih fotografija kojima se svaki put kada ih vidim iznova divim...

Zanimljivo mi je da gdje god sam čitala o čipkama u različitim krajevima svijeta gotovo uvijek su u pitanju vrijedne žene sa sela koje su između svojih svakodnevnih obaveza radile čipku i prodavale ju gospođama višeg staleža i tako lakše prehranjivale obitelj. 

Isto je tako bilo i u našim selima. Slavonija je uvijek bila bogata, bilo je hrane, zemlja se obrađivala, stoka se hranila, radilo se i ruho je bilo bogato, i tako je bilo žena koje su taj vrijedni ručni rad radile za novac ili slično. Zanimljivo je to kako je kroz povijest žena ostavila duboki trag baš iglicom i koncem, te s ponosom kažem kako doprinosim toj "brazdi".  

....evo jednog lijepog primjera kako volim motive....



....do drugi puta,
srdačan pozdrav.....

Nema komentara:

Objavi komentar